Tilbage til alle blogindlæg

Opgaver i haven i februar

- men det er din have, så du bestemmer jo selv.
1. februar 2024
af Stine Maria Larsen

De første blomster dukker frem

Februar er den tid på året, hvor krokus og vintergækker titter hovederne frem og gør én ret glad i låget. Det er stadig ikke højsæson i haven, men der er lidt man kan gøre, så man er godt foreberedt til de kommende måneder.

Her kommer min liste over opgaver i haven i februar - men det er din have, så du bestemmer jo selv.

  • Forspir læggekartofler.
  • Lav vanding og regnvandsopsamling.
  • Rengør drivhuset.
  • Planlæg køkkenhaven f.eks. sædskifte.
  • Start en have-dagbog.

Forspir læggekartofler

Bare rolig. Du behøver ikke skynde dig, for det er først i slutningen af februar, det er en god idé at begynde forspirringen af læggekartofler. (Jeg nåede det først i midten af marts sidste år.)

Forspirring af læggekartofler lyder mere avanceret, end det er:

  1. Køb læggekartofler af dine yndlingskartofler (eller nogle sikre "vindere")
  2. Læg dem i vindueskarmen med "knopperne" opad - f.eks. i gamle æggebakker. (Tip: Skriv sortsnavne på, hvis du har flere sorter. Man kan ikke huske hvor de hver især står.)
  3. Vent 80-100 dage før de skal i jorden (eller tangen eller halmen).

Forspirring af Sava-kartofler i vindueskarmen (marts, 2023).

Der findes mange sorter af kartofler og jeg skal ikke kloge mig helt vildt. Men jeg har prøvet disse sorter og jeg var fint tilfreds med dem alle:

  • Sava
  • Solist (tidlig sort)
  • Asparges
  • Blå Kongo (lilla sort)

Hvis man er til spændende kartoffelpizzaer i lilla, så prøv sorten Blå Kongo. (Den egner sig ikke vildt godt til at blive kogt, men i ovnen bliver den god.)

Hvide og lilla kartofler (Blå Kongo) bagt i ovn.

Forbered vanding før foråret

Regnvandstønde af en gammel vintønde

Det virker måske lidt tidligt at tænke på sådan noget nu, men det er på listen netop nu, fordi det er rart med at vandingssystemet er opsat før man får brug for det i foråret.

Vejret er utilregneligt og vi kan ende med lange perioderuden regn og så vil du være glad for at du har lidt regnvand i reserve, for at spare på kommunevandet. Der findes mange regnvandsbeholdere i flere prisklasser og størrelser. Man kan også bruge hvad man har.

Et godt tip fra mig: Sørg for at du kan få en vandkande ned for oven. Det er så meget hurtigere at fylde op på den måde. Desuden kan man være ude for at tønden lækker, der hvor man indsætter hanen, så man kan også helt lade være med at installere sådan en.

Rengør drivhuset

Jeg vil ikke gøre mig til ekspert i at rengøre drivhuse, men jeg ved at det kan være et fint tidspunkt at gøre det på, hvis man har sådan et. Så derfor vil jeg lade andre om at forklare hvordan man gør sådan noget; læs mere på Bolius' hjemmeside her.

Planlæg køkkenhaven

Hvis du har en køkkenhave eller ønsker at begynde på én, så har jeg lavet en lille guide til planlægning af køkkenhaven her. Her kommer jeg ind på både placering, indretning, sædskifte, blandingskultur og flerårige planter.

Jeg har skrevet et adskilt indlæg om planlægning af køkkenhaven

Start en have-dagbog

Nu håber jeg ikke, du er stået helt af. En have-dagbog lyder voldsomt - og det kan det helt sikkert udvikle sig til -, men få noter om tidspunkter, sorter og udbytte kan virkelig hjælpe dig fremover. Især i køkkenhaven.

Min havedagbog år 2023

En helt simpel havedagbog kunne indeholde følgende opslag:

  • Når man planter noget; plantenavn og sort (tape eventueltplanteskiltet ind)
  • Når man sår noget (sammen som ovenfor)
  • Når noget går til i sygdom eller ikke kommer op (så kan man tage ved lære; stod det et forkert sted? fik det for lidt gødning? etc.)
  • En tegning eller skema over bedene i køkkenhaven

Om havedesigner Stine Maria Larsen

Havedesigner, ejer af Haven i Øhavet og havenørd på podcasten Nydyrkerne.

Få tips og tricks til haven året rundt

Som modtager af Haven i Øhavet's nyhedsbrev vil du kun lejlighedsvis modtage mails med tips til haven, relevante tilbud og lignende.

Skriv dig op til nyhedsbrevet