Tilbage til alle blogindlæg

Opgaver i haven i juni

- men det er din have, så du bestemmer jo selv.
3. juni 2024
af Stine Maria Larsen

Havens (eventuelle) opgaver i juni:

  • Gød køkkenhaven igen
  • Bind planter såsom klematis op
  • Klip afblomstrede planter ned
  • Efterså i køkkenhaven med f.eks. porre
  • Tynd ud i frugttræerne
  • Husk at vande tidlig morgen/aften

Gød køkkenhaven

De fleste planter i køkkenhaven har godt af lidt gødningen i løbet af vækstsæsonen - også selvom du gødede med langtidsvirkende gødning i starten af sæsonen. Når det er sagt, så kan man sagtens have en køkkenhave uden at gøde, hvis man f.eks. som mig dyrker direkte i kompost - det kan bare være at planterne ikke når det ultimative udbytte. Til gengæld skal man heller ikke overgøde, det kan især småplanterne ikke tåle.

Bind planter op

Mange planter - hvad end det er klatreplanter, enårige urter eller stauder - kan bruge lidt støtte at vokse op ad. Det er især vigtigt med høje stauder, som let knækker i vind og vejr. Og det er vigtigt at lave søtten inden planterne bliver for store.

Mulighederne er mange; staudeholdere og plantestøtter kan købes i alle mulige afskygninger og er gode til mellemhøje planter såsom pæoner. Man kan selvfølgelig også selv lave plantestøtter af grene, man har til rådighed. Lær f.eks. en guide til bambusstøtte fra haveselskabet her eller se denne fine "cloche" lavet af @nourish.hq.

Selvom de fleste klatreplanter selv finder vejen til at vokse skal de have noget at vokse på. Klematis, ærteblomster, ærter og bønner skal alle vokse op af nogle forholdsvise tynde grene, snore eller lignende. Se f.eks. hvordan @plantedinthegarden laver støtte til køkkenhaven.

Klip afblomstrede planter ned

Mange blomster vil kvittere med endnu en blomstring senere på sæsonen, hvis man klipper dem ned. Det gælder f.eks. storkenæb, loddenløvefod, katteurt/blåkant og staudesalvie.

Fra højre: Blåkant/katteurt, løvefod før blomstring og storkenæb.

Efterså i køkkenhaven

Henover sommeren som der høstes vil der ofte opstå huller med bar jord, hvor man kan så eller plante nye planter. Det kaldes succession planting, og hvis du vil gøre dig klog på det kan du søge viden hos f.eks. Charles Dowding. Se hans video om succession planting her.

For at få maksimalt udbytte af jorden, kan man sørge for at forspire lidt planter, der så er klar til at sætte ud på de tomme pladser, men man kan også så direkte på den bare jord. F.eks. kan man så gulerødder ned imellem hvidløg eller morgenfruer kan sås hvor end det skulle være.

Tynd ud i frugttræerne

Det er måske stadig en smule tidligt at tynde ud i æbler, pærer, osv, da det nok gøres bedst i juli, men hvis man allerede nu kan se at frugterne sidder tæt sammen kan man jo udtynde lidt.

Som tommelfingerregel skal der være ca. en håndbredde mellem hver enkelt frugt, så frugterne får en vis størrelse. Læs mere om udtynding på haveselskabets hjemmeside og på havenyt.dk.

Husk at vande, når solen er væk

Husk at vande din have, hvor der er mest brug for det. Vand hellere "dybt" (grundigt) og sjældent, end sjatvanding ofte. Det hjælper planternes rødder med at søge nedad og gør dem mere robuste i tørke-tider. Og husk at det langt fra er alle planter, der behøver vand; din græsplæne, dit gamle æbletræ og dine buske med mange år på bagen har rødder, der selv kan finde vand (det gælder selvfølgelig ikke nyplantede planter). Fokusér de dyrebare dråber, hvor de gør mest gavn.

Og sidst, men ikke mindst, så vand, når solen er væk (eller mindre kraftig), fordi vandet ellers nemmere fordamper væk og er spildt.

Vanding i køkkenhaven i kombination med jorddække.

Om havedesigner Stine Maria Larsen

Havedesigner, ejer af Haven i Øhavet og havenørd på podcasten Nydyrkerne.

Få tips og tricks til haven året rundt

Som modtager af Haven i Øhavet's nyhedsbrev vil du kun lejlighedsvis modtage mails med tips til haven, relevante tilbud og lignende.

Skriv dig op til nyhedsbrevet