Tilbage til alle blogindlæg

Opgaver i haven i marts

- men det er din have, så du bestemmer jo selv.
1. marts 2024
af Stine Maria Larsen

Den første officielle forårsdag

Selvom årstiderne snyder lidt, så har marts i mit hoved altid været den første forårsmåned - ligemeget hvad. Nogle gange er den fuld af regn, nogle gange er den fuld af sne og slud, men heldigvis er den også nogle gange mild og lys.

Det er også ved at være tid til det mere klassiske havearbejde. Det er nu, man har mulighed for at tjekke nogle hurtige ting af to do listen og få rørt sin krop. Her kommer mit forslag til opgaver i haven i marts:

  • Klip stauder ned
  • Bekæmp dræbersnegle
  • Rengør og olier havemøbler
  • Så tomater
  • Ryd og vask drivhus
  • Begynd at luge uønsket ukrudt
  • Beskær efterårshindbær
  • Del vintergækker

Klip stauder ned

Hvis man ligesom mig har ventet med at klippe sine stauder ned hele vinteren, af hensyn til overvintrende insekter og dyr, så kan man godt begynde at gøre det nu.

Grunde til at vente med at klippe stauder til marts ( i stedet for at gøre til i efteråret):

  • Ved hård frost i løbet af vinteren kan stauderne, som ligger i dvale under jorden, tage skade, men hvis man lader de visne stå, beskytter det planterne.
  • Fugle kan finde føde i staudernes frø
  • Insekter (såsom nyttedyr) kan overvintre i plantematerialet (glem insekthoteller - bare lad nogle af dine stauder stå)
  • Nogle af frøstandene er virkelig flotte. F.eks. judaspenge, mandstro og forskellige skærmblomster

Ps. man behøver jo ikke klippe sine stauder ned - med tiden knækker de selv og blæser væk, men der kan godt gå lidt tid hvor det ser "rodet" ud.

Bekæmp dræbersnegle

Hvis du døjer med dræbersnegle, så er det nu du skal begynde at indsamle dem - og ja, skaffe dig af med dem (på så human en måde som mulig selvfølgelig).

Man begynder her i marts, fordi der endnu ikke er særlig mange af dem, og de er ikke begyndt at lægge æg endnu. Derfor kan du gøre dig selv en tjeneste ved at komme godt fra start. Dog skal man fortsætte med det hen til august. Da jeg selv er lidt sløv på den front her, så vil jeg hellere henvise til nogen, der ved en hel del om det her: Videncenteret Bolius.

Rengør og olier havemøbler

Marts og april er gode tidspunkter at give dine havemøbler en kærlig hånd. Se bare forskellen, det gjorde, på mine havemøbler sidste år.

Rengøring og oliering af havemøbler trin 1-4
Rengøring og oliering af havemøbler trin 4-8

Her kommer min simple guide til at ordne havemøbler af træ:

  1. Vask hurtigt med lunkent vand og sæbe (eller almindelig opvaskemiddel). Brug en blød børste.
  2. Skrub med en stålbørste.
  3. Lad tørre væk fra solen (evt. i garage).
  4. Påfør egnet olie med pensel. Jeg brugte "HaveMøbelOlie NYATOH".
  5. Lad tørre væk fra solen (evt. i garage).
  6. Påfør olie igen.
  7. Lad tørre væk fra solen (evt. i garage).
  8. Færdig!

Læs mere om hvordan du ordner havemøbler af forskellige materialer på ISABELLAS her.

Så tomater

Mange begynder at så deres tomater allerede i januar og det fungerer da også rigtig fint, hvis man har vækstlys og sådan noget. Men man kan også sagtens begynde med dem nu i marts i vindueskarmen, hvor der naturligt forekommer nok lys (i hvert fald i en sydvendt vindueskarm).

Lær mere om tomater i Nydyrkernes seneste episode:

OBS. Hvis du selv har taget frø af tomater, så vær opmærksom på om det er en F1-sort som f.eks. den populære Sungold. De planter, man får ved frøformering bliver ikke som moderplanten ved F1-sorter. (Lær om F1-sorter og frø i episode 4 af Nydyrkerne.)

Ryd og vask drivhus

... hvis ikke du nåede det sidste måned.

Begynd at luge uønsket ukrudt

Hvad der er ukrudt er virkelig et omdiskuteret emne. Og det er sådan set også op til én selv, hvad man vil kategorisere som ukrudt. F.eks. har jeg hjemme hos mig kategoriseret græs som ukrudt - når det vandrer ind i mine bede.

Men ligemeget hvad, så kan man overveje at "sætte kampen ind" allerede nu, før de uønskede planter får godt fat længere ind i foråret. Det er simpelthen for at give sig selv et lille forspring, at jeg vil anbefale at starte nu, da planterne ikke har fået så godt fat endnu og dermed er det langt nemmere at fjerne nu.

Husk også at der er forskel på rodukrudt og frøukrudt. Frøukrudt (også kaldet etårigt ukrudt) spreder sig ved hjælp af frø, der rejser gennem luften og er nem at fjerne her i det tidlige forår inden de har slået ordentlig rod.

Rodukrudt breder sig med underjordiske udløbere og har typisk bedre fat. Eksempler på rodukrudt er kvikgræs, skvaderkål og brændenælde. Det er også det, man kalder flerårigt ukrudt. Når man fjerner rodukrudt, skal man være sikker på at man får det hele op, hvis man vil slippe helt af med det. Det gøres bedst med en greb og stor tålmodighed. Den mindste smule rod efterladt i jorden kan blive til en ny plante. En anden måde at slippe af med rodukrudt er at dække jorden med kraftig ukrudtsdug eller lignende, så planten ikke får sollys i et par år. En tredje måde, er at overveje om planten skal have lov at blive. F.eks. er brændenælden en hjemmehørende værtsplante for mange sommerfugle. Læs mere om rodukrudt på haveselskabets hjemmeside her.

Beskær efterårshindbær

Hvis du er så heldig at eje en efterårshindbær, så er det med beskæring nemt - alle grenene skal nemlig beskæres på samme tidspunkt - og det tidspunkt er senest nu (man kan allerede gøre det i november). Klip alle grene ned til 10-15 cm over jorden og så er du færdig.

Dette fungerer helt modsat de "almindelige" sommerhindbær, hvor man kun skal beskære de grene, der bar frugt i løbet af året. Hvis man skærer alle grenene af på en af dem, så får man aldrig nogle bær.

Hindbær-råkost-morgenfrue-salat

Ps. Vidste du at et hindbær faktisk ikke er et bær? Lyt med på Nydyrkernes episode om bær og bliv klogere.

Del vintergækker

Vintergækker med regndråber

Hvis dine vintergækker står i en stor klump, så er det måske på tide at dele dem. Vintergækker deler sig nemlig langsomt (med sideløg) og bliver til flere år for år, så hvis du graver dem op nu - mens du stadig kan se dem - og sætter dem i jorden andre steder i haven vil de bare få flere og flere.

OBS! Vintergækker kan ikke lide at tørre ud, så du skal sætte dem i jorden i samme omgang, du graver dem op. (De fungerer ikke ligesom f.eks. tulipanløg, der sagtens kan ligge flere måneder og tørre ud.)

Om havedesigner Stine Maria Larsen

Havedesigner, ejer af Haven i Øhavet og havenørd på podcasten Nydyrkerne.

Få tips og tricks til haven året rundt

Som modtager af Haven i Øhavet's nyhedsbrev vil du kun lejlighedsvis modtage mails med tips til haven, relevante tilbud og lignende.

Skriv dig op til nyhedsbrevet