Havens (eventuelle) opgaver i oktober:
- Læg forårsblomstrende løg
- Slå græsset (for sidste gang)
- Læg hvidløg
- Så kuldekimere
- Beskær sommerhindbær
- Fjern visne blade og læg ud i bedene
- Rens tagrenderne
Læg forårsblomstrende løg
For den nye havejere, så virker det måske lidt vildt allerede at tænke på forårsblomsterne, før man endnu har pakket halloween-pynten ud, men sådan er det nu engang. Man skal tænke langsigtet i en have, hvis man vil have noget pænt at kigge på i starten af næste år. Og selv, hvis du kun får købt 5 tulipaner eller vintergækker, så vil det virkelig lyse op i nogle måneder, hvor det meste af haven ligger i dvale. Et godt sted at købe blomsterløg er Blomsterverden, som jeg selv har god erfaring med. Desuden har Løgbutikken også et godt udvalg.
Lyt til Nydyrkernes episode om tulipanen, for at blive klogere på tulipanfeberen i Holland og få tips til spændende typer af tulipaner, der kommer igen år efter år.
Slå græsset (for sidste gang)
Græs vokser ikke, når temperaturen falder til under 6 grader, og selvom der (forhåbentlig) er længe til det sker, så anbefaler man at man slår græsset sidste gang her i oktober. Man skal ikke klippe det for kort (ikke under 4 cm), og man kan risikere sneskimmel i græsset, hvis man lader plænen stå med "langt hår" henover vinteren. Bliv klogere på Bolius her.
Læg hvidløg
Hvidløg er nemme at dyrke, men det kræver - som så meget andet - tålmodighed. De skal nemlig lægges nu, og kan først høstes engang i juli/august næste år. Til gengæld, så er det super nemt, og en oplagt opgave for små børn. Man lægger bare et fed hvidløg med ca. 10-15 cm afstand ned i hver sit ca. 5 cm dybe hul med spidsen opad.
Så kuldekimere
Er du så avanceret ud i havelivet, at du vil så dine egne stauder fra frø, så er det typisk nu du skal starte. (Nogle kan sagtens startes senere på året, men det kommer an på så meget.) Og det behøver heller ikke være særlig svært. Bare prøve nogle forskellige sorter af, så er der sikkert noget, der vil lykkes. Men det er på med tålmodigheden. Kuldekimere er frø, der har brug for kulde for at spire, men du vil typisk først se tegn på liv, når det er begyndt at blive varmt i vejret igen, Sådan foregår det nemlig ude i naturen, så det er det, du forsøger at efterligne.
Der er mange typer frø, der har brug for kulde til at spire og mange metoder til at så dem alt afhængig af udstyr og temperament. Læs mere på Bolius her.
Beskær sommerhindbær
Modsat efterårshindbær, hvor alle grene beskæres i marts, skal man være mere tilbageholdende med beskærersaksen, når det gælder sommerhindbær. Sommerhindbær bærer nemlig kun frugter på sidste års grene. Det vil sige at du skal lade de grene være, der endnu ikke ahr båret frugt. Typisk vil de grene, der skal beskæres være længere og se mere "gamle" ud og måske kan man også se, at der har været bær på.
Fjern visne blade og læg ud i bedene
Samler der sig mange blade i din have? Så er det med at få dem ud, hvor de gør nytte, og det er ude i bedene. Her nedbrydes de langsomt til næring og henover vinteren tilbyder de lidt beskyttelse til frostfølsomme planter. Det er win-win.
Rens tagrenderne
En kedelig opgave, ja. Men vigtigt at huske - især hvis du er så heldig at bo tæt på en masse høje træer.